Barcelona feiten

fakta-barcelona

 

Barcelona is de tweede grootste stad in Spanje en is de hoofdstad van Catalonië. Het ligt aan de Middellandse Zee in het noordoosten van Spanje en telt 1.6 miljoen inwoners (2008). Als men de buitenwijken meerekent loopt dit aantal op tot 3 miljoen. Barcelona ligt op 160 kilometer van de franse grens en de Collera bergketen kan ten noordwesten van de stad gevonden worden met de hoogste  top, Tibidabo, op 512 meter boven zeeniveau. De stad ligt tussen de monding van de rivieren Llobregat en Besòs.

Spanjes belangrijkste stadshaven

Barcelona is Spanjes belangrijkste stadshaven, een grote industriële stad en een belangrijke handelscentrum. Daarnaast is de stad een populaire toeristische bestemming, vooral nadat de stad de Olympische Spelen in 1992 organiseerde. Barcelona geniet van een mediterraans klimaat met milde, natte winters en droge, hete zomers. Januari en februari zijn de koudste maanden met een gemiddelde temperatuur van 10 graden. Juli en augustus zijn de warmste maanden met een gemiddelde temperatuur van 25 graden Celsius.

Districten

De stad werd opgedeeld in 10 districten. Een hiervan is het historisch stadscentrum, Ciutat Vella, waarin ook het Barri Gotic ligt, de Gothische buurt,en het oude centrum van de oude stad. Vele van de gebouwen hier dateren uit de Middeleeuwen. Barri Gotic heeft een doolhofachtig stratenpatroon met vele kleine steegjes die naar open ruimtes leiden. Het meerendeel van de stad is gesloten voor motorvoertuigen. De grote markt”Placa Calaunya” wordt als het centrum van de stad aanzien. Dit is ook de plaats waar de oude stad (Ciutat Vella) en het 18de eeuwse district Eixample samenkomen. Hier kan men vele van de toeristische attracties vinden, inclusief de Sagrada Familia. De markt staat ook bekend om zijn fonteinen en standbeelden en er zijn ook hotels, banken en winkels.

Enkele van de belangrijkste straten en wegen van Barcelona komen hier ook samen. De bekendste is La Rambla en loopt helemaal tot aan de haven en het Columbus monument. La Rambla heeft een bruisend straatleven met winkels, restauranten en straatartiesten.

Transport

Barcelona heeft een groot openbaar vervoernetwerk bestaande uit een metro, bussen en trammen en enkele bergtreinen en kabelbanen. Er is ook een goede treinverbinding met de rest van Spanje en internationale verbindingen met Montpellier, Milaan, Geneve en Parijs. De hogesnelheidstrein tussen Madrid en Barcelona werd in februari 2008 ingehuldigd.

De grote stad ligt tussen twee snelwegen: Ronda de Dalt, die rond de Bergen loopt, en Ronda del Litoral, die langs de kust loopt. Deze snelwegen hebben verscheidene afritten naar de stad.

Luchthaven

Barcelona’s international hoofdluchthaven is El Prat en ligt op ongeveer 12 km ten westen van de binnenstad. Dit is de tweede grootste luchthaven in Spanje. Er zijn ook twee kleinere luchthavens die vooral door charterbedrijven zoals Ryanair worden gebruikt. Een van deze luchthavens is in Girona op zo’n 123 km ten noorden van Barcelona en de andere is Tarragona op zo’n 77 km ten zuiden van de stad.